ویزیت آنلاین با دکتر محمدحسین نجفی

هایپرتنشن یا فشار خون بالا

فشار خون طبیعی کمتر از ۱۲۰/۸۰ است، فشار خون بین ۱۲۰/۸۰ و ۱۳۹/۸۹ مرحله ی قبل از هایپرتنشن است و فشار خون ۱۴۰/۹۰ یا بالاتر از هایپرتنشن محسوب می شود. فشار خون بالا یا هایپرتنشن به این معنی است که قلب باید بیشتر کارکند تا خون بیشتری پمپ شود. فشار خون بالا  می تواند به دیواره های شریان ها آسیب برساند. این عارضه با گذشت زمان، خطر ابتلا به بیماری های قلبی، بیماری کلیوی و سکته مغزی را افزایش می دهد.

فهرست موضوعات

هایپرتنشن یا فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا یا هایپرتنشن زمانی رخ می‌دهد که فشار خون شما از حد نرمال خارج شده و به سطح ناسالم افزایش یابد. فشارسنج طبیعی خون وظیفه دارد شرایط جسمانی شما را تحت نظر بگیرد؛ به طوری که میزان عبور خون از رگ‌های خونی و همچین میزان مقاومتی که خون هنگام پمپاژ قلب نیاز دارد را تنظیم می‌کند.

به طور کلی، عروق باریک این سطح از مقاومت را افزایش می‌دهند. یعنی، هرچه عروق شما باریک‌تر باشند، فشار خون شما نیز بیشتر می‌شود. بنابراین، افزایش فشار خون در دراز مدت می‌تواند باعث مشکلات قلبی شود.

عارضه هایپرتنشن بسیار شایع است. به طوری که انتظار می‌رود بیش از نیمی از بزرگسالان آمریکایی و ایرانی با این بیماری دست و پنجه نرم ‌کنند.

فشار بالا معمولاً در طول چند سال ایجاد می‌شود. به طوری که ممکن است در طی این مدت هیچ علائمی را متوجه نشوید. با این حال، فشار خون غیر نرمال حتی بدون علائم نیز می‌تواند به عروق و اندام‌های شما، به ویژه مغز، قلب، چشم‌ها و کلیه‌ها آسیب برساند.

بنابراین، تشخیص زودهنگام آن توسط پزشک بسیار حائز اهمیت است. تست‌های منظم توسط دستگاه فشار خون می‌تواند به شما و پزشکتان در مشاهده هرگونه تغییر غیرطبیعی کمک کند. اگر فشار خون شما بالا رفته باشد، پزشک ممکن است طی چند هفته فشار خون شما را بررسی کند تا ببیند آیا این عدد بالا می‌ماند یا به سطح طبیعی برمی‌گردد. از این رو، درمان فشار خون بالا بستگی به علائم آن داشته و شامل تجویز داروهای گیاهی، سنتی، صنعتی و … و از همه مهمتر تغییر شیوه زندگی سالم می‌شود. لذا در صورتی که این بیماری درمان نشود، می‌تواند منجر به خطرانداختن سلامتی، از جمله حمله قلبی و سکته مغزی گردد.

چه چیزی منجر به فشار خون بالا می شود؟

علت بالا بودن مینیمم فشار خون بستگی به عوامل مختلفی دارد. به طور کلی، دو نوع فشار خون وجود دارد که هر نوع علت متفاوتی دارد.

  1. فشار خون اولیه
  2. فشار خون ثانویه

فشار خون اولیه

فشار خون اولیه را فشار خون اساسی نیز می‌نامند. این نوع از فشار خون در طول زمان و بدون هیچ دلیل مشخصی ایجاد می‌شود؛ که اکثر افراد نیز مبتلا به همین نوع هستند.

هنوز مشخص نیست چه مکانیسم‌هایی باعث می‌شود فشار خون نرمال به آرامی افزایش یابد. البته، ترکیبی از عوامل ممکن است نقش داشته باشد که در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد:

  • ژن‌ها: برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد فشار خون هستند. این ممکن است ناشی از جهش‌های ژنی یا ناهنجاری‌های ژنتیکی باشد که از والدین به ارث می‌رسد.
  • تغییرات جسمانی: ​​اگر بخشی از اعضای بدن شما – چه داخلی چه بیرونی – تغییر کند، ممکن است سرتاسر اعضای بدن را درگیر مشکلاتی کند. فشار خون بالا نیز ممکن است یکی از این موارد باشد. به عنوان مثال، تصور می‌شود که تغییرات در عملکرد کلیه به دلیل افزایش سن ممکن است تعادل طبیعی نمک و مایعات بدن را بر هم بزند. لذا، این تغییر ممکن است باعث افزایش فشار خون در بدن شما شود.
  • عوامل محیطی: با گذشت زمان، انتخاب شیوه زندگی ناسالم مانند عدم فعالیت بدنی و رژیم غذایی نامناسب می‌تواند بر بدن شما تأثیر منفی بگذارد. انتخاب شیوه زندگی می‌تواند منجر به مشکلاتی در وزن افراد گردد. اضافه وزن یا چاقی خطر ابتلا به فشار خون بالا را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد.

فشار خون ثانویه

فشار خون ثانویه اغلب به سرعت رخ می‌دهد و می‌تواند شدیدتر از فشار خون اولیه باشد. چندین بیماری که ممکن است باعث فشار خون ثانویه شوند عبارتند از:

  • بیماری کلیوی
  • آپنه انسدادی خواب
  • نقایص مادرزادی قلب
  • مشکلات تیروئید
  • عوارض جانبی داروها
  • استفاده از داروهای غیرقانونی
  • سوء مصرف الکل
  • مشکلات غده فوق کلیوی
  • تومورهای غدد درون ریز خاص

علائم فشار خون بالا چیست؟

فشار خون به طور کلی یک حالت خاموش است. بسیاری از مردم هیچ علائمی را تجربه نخواهند کرد. ممکن است سال‌ها یا حتی دهه‌ها طول بکشد تا وضعیت به اندازه کافی شدید شود تا علائم آشکار گردند. حتی در آن صورت، این علائم ممکن است به مسائل دیگر نسبت داده شود و پزشک نتواند آن را به فشار خون غیرنرمال ربط دهد.

علائم فشار خون بالا می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد
  • تنگی نفس
  • خون دماغ ناشی از فشار خون
  • سرخ شدن
  • سرگیجه
  • درد قفسه سینه
  • تغییرات بصری
  • وجود خون در ادرار

بروز این علائم ممکن است بسیار خطرناک باشد، لذا در صورت مشاهده هر یک بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. با این حال، علائم فوق در همه افراد مبتلا به فشار خون بالا مشاهده نمی‌شوند، اما انتظار برای بروز علائم مذکور جهت تشخیص این بیماری می‌تواند کشنده باشد.

بهترین راه برای تشخیص فشار خون بالا، اندازه‌گیری منظم توسط دستگاه فشار خون است.

تشخیص فشار خون بالا

تشخیص فشار خون بالا همانند اندازه‌گیری فشار خون بسیار ساده است.

اگر فشار خون شما بالا رفته باشد، ممکن است پزشک در طی چند روز یا چند هفته از شما بخواهد که اندازه‌گیری‌های  منظمی را در دستور کار دهید. تشخیص فشار خون بالا در همان تست اولیه بسیار سخت است. از این رو، پزشک شما باید شواهد را پس از انجام تست‌های پی در پی در یک بازی زمانی خاص کنار هم بگذارد. این به این دلیل است که شرایط پیرامونی ممکن است شما را تحت تاثیر خود قرار دهد و روند تشخیص فشار خون را مختل سازد؛ مانند استرسی که ممکن است با حضور در مطب پزشک احساس کنید. همچنین، سطح فشار خون در طول روز تغییر می‌کند.

اگر فشار خون شما همچنان بالا باشد، احتمالاً پزشک آزمایشات بیشتری را برای غیرمحتمل پنداشتن بیماری‌های زمینه‌ای انجام می‌دهد. این آزمایشات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • آزمایش ادرار
  • غربالگری کلسترول و سایر آزمایشات خون
  • آزمایش فعالیت الکتریکی قلب با الکتروکاردیوگرام (EKG، که گاهی اوقات به عنوان ECG نیز نامیده می‌شود)
  • سونوگرافی قلب یا کلیه

این آزمایشات می‌تواند به پزشک شما در تشخیص هرگونه مشکل ثانویه‌ای که باعث افزایش فشار خون شما می‌شود، کمک کند. آن‌ها همچنین می‌توانند تأثیرات فشار خون بالا بر اندام‌های شما را نیز بررسی کنند.

در این مدت، پزشک ممکن است درمان فشار خون بالا را شروع کند. درمان زودهنگام ممکن است خطر آسیب دائمی شما را کاهش دهد.

فشار خون دیاستولیک و فشار خون سیستولیک

هنگام پمپاژ شدن خون به شریان‌ها توسط قلب، خون به سمت جلو تحت فشار قرار می‌گیرد. در این لحظه، پزشکان فشار خون دیاستولیک و سیستولیک را به عنوان راهی برای اندازه‌گیری نیرویی که به وسیله حرکت خون در دیواره‌های شریان‌ها ایجاد می‌شود، مورد استفاده قرار می‌دهند.

بنابراین، هنگامی که اعداد فشار خون خود را پس از اندازه‌گیری دریافت می‌کنید، دو عدد برای تشخیص پایین یا بالا بودن فضار خون شما وجود دارد. اولین عدد که بیانگر “بالا بودن” است، فشار خون سیستولیک نام دارد. دومین عدد نیز بیانگر “پایین بودن” است که فشار خون دیاستولیک نامیده می‌شود. از این رو، دانستن هر دو مهم است و می‌تواند زندگی شما را نجات دهد.

فشار خون سیستول

وقتی قلب شما می‌تپد، فشاری ایجاد می‌شود که به لطف آن خون از طریق رگ‌های شما به سایر نقاط بدن هدایت می‌گردد. این نیرو بر عروق خونی فشار ایجاد می‌کند که در علم پزشکی به آن فشار خون سیستولیک می‌گویند.

در اینجا نحوه دانستن معنی شماره فشار خون سیستولیک خود را مشاهده می‌کنید:

  • معمولی: زیر ۱۲۰
  • ایده‌ال: ۱۲۰-۱۲۹
  • مرحله ۱ فشار خون بالا (فشار خون بالا نیز نامیده می شود): ۱۳۰-۱۳۹
  • مرحله ۲ فشار خون بالا: ۱۴۰ یا بیشتر
  • فشار خون بحرانی: ۱۸۰ یا بیشتر. با ۱۱۵ تماس بگیرید

فشار خون دیاستول

زمانی که قلب می‌تپد، فشاری ایجاد می‌شود خون فرصت می‌یابد تا از درون شریان‌ها در بین هر ضربان قلب تخلیه گردد. این زمانی است که قلب پر از خون شده و اکسیژن دریافت می‌کند. این حالت به فشار خون دیاستولیک شهرت دارد.

در اینجا نحوه دانستن معنی شماره فشار خون دیاستولیک خود را مشاهده می‌کنید:

  • معمولی: کمتر از ۸۰
  • مرحله ۱ فشار خون بالا: ۸۰-۸۹
  • مرحله ۲ فشار خون بالا: ۹۰ یا بیشتر
  • فشار خون بحرانی: ۱۲۰ یا بیشتر. با ۱۱۵ تماس بگیرید

جدول فشار خون نرمال در سنین مختلف

در جدول زیر فشار خون نرمال در رنج سنی مختلف و فشار خون نرمال در سالمندان را مشاهده می کنید.

  فشار خون بالا چند است؟

فشار خون نرمال ۱۲ روی ۸ می باشد زمانی که فشار خون سیستولیک یا همان ماکسیسمم فشار خون روی ۱۴ باشد و یا فشار خون دیاستولیک که مینیمم فشار خون را نشان می دهد  بالای ۹ باشد فشار خون بالا نامیده می شود.

علت فشار خون بالا

گاهی اوقات، بیماری های کلیه یا غدد فوق کلیوی باعث هایپرتنشن می شوند.

عوامل متعددی وجود دارند که ممکن است باعث فشار خون بالا شوند اما علت دقیق آن هنوز ناشناخته است:

✅ سیگار کشیدن

✅ اضافه وزن یا چاقی

✅ کم بودن فعالیت بدنی

✅ مصرف بیش از حد نمک

✅ مصرف بیش از حد الکل (بیش از ۱ تا ۲ لیوان در روز)

✅ استرس

✅ سن بالا

✅ ژنتیک

✅ سابقه خانوادگی فشار خون بالا

✅ بیماری مزمن کلیوی

✅ نارسایی فوق کلیوی و اختلالات تیروئید

✅ آپنه خواب

این حالت به این معنی است که فشار خون شما فقط کمی بالاتر از مقادیر طبیعی است، بطوریکه فشار سیستولیک بین ۱۲۰ تا ۱۳۹ یا فشار دیاستولیک ۸۰ تا ۸۹ است.

قرص های ضد بارداری، داروهای سرماخوردگی، داروهای ضد انعقاد خون،داروهای مسکن و بعضی از داروهای تجویزی دیگر ممکن است باعث افزایش موقت فشار خون شوند. ایجاد پلاک های چربی در جدارشریان ها (آترواسکلروز) نیز می توانند منجر به فشار خون بالا شود. سایر شرایطی که ممکن است منجر به فشار خون بالا شود عبارتند از:

✅ آپنه انسدادی خواب

✅بیماری کلیوی

✅ بیماری آدرنال

✅ بیماری تیرویید

 

 درمان فشار خون بالا

فشار خون ناشی از مصرف دارو

بعضی از داروها حاوی موادی هستند که می توانند فشار خون را افزایش دهند. داروهای سرماخوردگی و آنفلوانزا که حاوی ضد احتقان اند، نمونه هایی از افزایش دهنده های فشار خون می باشند.

‎انواع دیگری از داروهایی که می توانند فشار خون را بالا ببرند، استروئیدها، قرص های رژیمی، قرص های ضدبارداری، داروهای غیراستروئیدی ضد التهابی (NSAIDs)، داروهای مسکن، و برخی از داروهای ضد افسردگی می باشند ؛ بنابراین در رابطه با مصرف این داروها با پزشک خود مشورت کنید.

اگر به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستید بهتر است هر چه سریعتر به فکر درمان فشار خون بالا باشید. برای آشنایی با روش های درمان فشار خون بالا می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان فشار خون بالا

فشار خون ناشی از سدیم

سدیم، یک ماده شیمیایی است که در نمک وجود دارد، فشار خون را افزایش داده و موجب حفظ مایع توسط بدن می شود؛ بنابراین موجب افزایش کار قلب می شود. انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که حد مجاز مصرف سدیم ۱۵۰۰ میلی گرم در روز است. بررسی برچسب های غذا و منوها می تواند به شما در محاسبه میزان سدیم مصرفی کمک کند. غذاهای فرآوری شده به میزان زیاد حاوی سدیم هستند و حدود ۷۵ درصد از مصرف سدیم را تشکیل می دهند.

فشار خون ناشی از اضافه وزن

داشتن اضافه وزن خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش داده و موجب افزایش کار قلب نیز می شود. رژیم های غذایی طراحی شده برای کنترل فشار خون اغلب همان رژیم های کاهش کالری هستند. اکثر این رژیم ها کاهش مصرف غذاهای چرب و قندها و افزایش مصرف پروتئین، فیبر، میوه ها و سبزیجات را توصیه می کنند. کاهش وزن فقط به اندازه ی ۱۰ پوند می تواند تغییر قابل توجهی در فشار خون شما ایجاد کند.

فشار خون ناشی از اضافه وزن

فشار خون ناشی از استرس

استرس منجر به افزایش موقت فشار خون می شود، اما هیچ دلیلی مبنی بر اینکه استرس باعث فشار خون بالا می شود وجود ندارد. استرس ممکن است اثر غیر مستقیم بر فشار خون داشته باشد. افرادی که تحت استرس قرار دارند، تمایل بیشتری به عادات ناسالم مانند تغذیه نامناسب، مصرف الکل و سیگار کشیدن دارند که هر کدام می توانند در ایجاد فشار خون بالا و بیماری های قلبی نقش داشته باشند.

درمان قطعی فشار خون بالا چیست؟

عوامل متعددی وجود دارد که به پزشک شما کمک می‌کند تا بهترین گزینه درمانی را برای شما انتخاب نماید. این عوامل شامل نوع فشار خون بالا و دلایل مشخص شده می‌شود.

گزینه‌های درمانی فشار خون اولیه

اگر پزشک نوع فشار خون شما را اولیه تشخیص دهد، تغییر شیوه زندگی ممکن است به کاهش آن کمک کند. اگر تغییرات شیوه زندگی به تنهایی کافی نباشد یا موثر واقع نشوند، پزشک ممکن است داروهای مختلفی را تجویز کند.

گزینه‌های درمانی فشار خون ثانویه

اگر پزشک شما موفق به کشف یک مشکل اساسی در خصوص فشار خون بالای شما شود، تمرکز خود را صرفا به درمان آن عارضه خاص معطوف می‌سازد. به عنوان مثال، اگر دارویی که مصرف کرده‌اید باعث افزایش فشار خون شما بوده باشد، پزشک داروهای دیگری را که عوارض جانبی کمتری داشته باشند را را تجویز خواهد کرد.

گاهی اوقات، فشار خون بالا با وجود درمان علت اصلی همچنان پایدار است. در این مورد، پزشک ممکن است با شما همکاری کند تا شیوه زندگی خود را تغییر دهید و داروهایی برای کاهش فشار خون شما تجویز کند.

برنامه‌های درمانی برای فشار خون بالای ثانویه اغلب تکامل می‌یابد. به طوری که ممکن است داروهای قبلی دیگر اثربخش نباشند و پزشک مجبور باشد یا دوز آن‌ها را بالا ببرد یا داروهای دیگری را جایگزین آن کند.

بنابراین، برای درمان قطعی فشار خون بالا باید صبور بود و مراحل درمان را گام به گام طی نمود.

داروهایی برای درمان فشار خون بالا

بسیاری از افراد با مصرف قرص فشار خون مرحله آزمایش و خطا را پشت سر می‌گذارند. ممکن است لازم باشد تا زمانی که یکی یا ترکیبی از داروهای موثر را پیدا نکرده‌اید، مصرف داروهای مختلف را به طور مداوم ادامه دهید.

برخی از داروهایی که برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شوند عبارتند از:

مسدود کننده‌های بتا: مسدود کننده‌های بتا باعث می‌شوند ضربان قلب کندتر و با نیروی کمتری انجام شود. مصرف این قرص موجب کاهش خون پمپ شده در شریان‌ها گردیده و در نتیجه فشار خون پایین می‌آید. این قرص، همچنین هورمون‌های خاصی در بدن را که موجب افزایش فشار خون می‌شدند را مهار کرده و موجبات مسدود کردن آن‌ها را فراهم می‌سازد.

دیورتیک‌ها: میزان بالای سدیم و مایعات اضافی در بدن شما می‌تواند فشار خون را افزایش دهد. دیورتیک‌ها که قرص آب نیز نامیده می‌شوند، به کلیه‌های شما کمک می‌کنند تا سدیم اضافی را از بدن خارج نمایند. با خروج سدیم، مایعات اضافی در جریان خون شما وارد لوله ادرار شده که به کاهش فشار خون منجر می‌شود.

مهار کننده‌های ACE: آنژیوتانسین یک ماده شیمیایی است که باعث سفت شدن و باریک شدن عروق خونی و دیواره‌های شریان می‌شود. مهارکننده‌های ACE (آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین) از تولید این ماده شیمیایی در بدن جلوگیری کرده که این امر به رگ‌های خونی کمک می‌کند تا فشار خون را کاهش دهد.

مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین II (ARB): در حالی که هدف مهارکننده‌های ACE ایجاد آنژیوتانسین است، در مقابل، مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین (ARB) مانع اتصال آنژیوتانسین با گیرنده‌ها می‌شوند. در این صورت، عروق خونی دیگر بدون مواد شیمیایی، سفت نمی‌شوند؛ امری که به شل شدن عروق و کاهش فشار خون کمک می‌کند.

مسدود کننده‌های کانال کلسیم: این داروها مانع از ورود برخی از کلسیم‌های غیرلازم به ماهیچه‌های قلب می‌شوند. این امر موجب کاهش ضربان قلب و در نتیجه داشتن فشار خون پایین‌تر می‌گردد. پخش شدن این داروها در رگ‌های خونی باعث آرامش آن‌ها و کاهش بیشتر فشار خون خواهد شد.

آگونیست‌های آلفا -۲: این نوع داروها تکانه‌های عصبی را که باعث سفت شدن عروق خونی می‌شوند، تغییر می‌دهند. به طوری که با کمک کردن به رگ‌های خونی موجب شل شدن آن‌ها شده و این امر باعث کاهش فشار خون می‌شود.

آشنایی با چند قرص فشار کاربردی

همانطور که در قسمت قبل دیدید، طیف وسیعی از خانواده‌های قرص‌های فشار را به شما معرفی کردیم. حال، در ادامه قصد داریم تا شما را با چند قرص ایده‌آل جهت کاهش فشار خون بالا آشنا سازیم.

  • قرص سینومیکس
  • قرص والسارتان
  • قرص کنکور یا بیزوپرولول

قرص سینومیکس

سینومیکس به عنوان قرصی ترکیبی از والسارتان و آملودیپین ساخته شده و در خانواده مسدودکننده‌های کانال کلسیم قرار می‌گیرد. این قرص به طور خاص برای مسدود کردن گیرنده آنژیوتانسین مورد استفاده قرار گرفته و موجب درمان و کاهش فشار خون می‌شود.

قرص والسارتان

قرص فشار والسارتان در خانواده مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین II (ARB) قرار داشته و وظیفه کاهش فشار خون را برعهده دارد. این قرص خطر بروز حوادث قلبی و عروقی مهلک را به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. به طور کلی، از قرص والسارتان برای جلوگیری از بروز سکته‌ مغزی و همچنین مشکلات عروقی استفاده می‌شود.

قرص کنکور یا بیزوپرولول

قرص کنکور حاوی ماده فعالی به نام بیزوپرولول است که در خانواده مسدود کننده‌های بتا قرار می‌گیرد. از این دارو نیز همانند سایر قرص‌های فشار برای کاهش فشار خون بالا استفاده می‌شود. عملکرد این قرص به گونه‌ای است که با مسدود کردن عملکرد برخی از مواد شیمیایی موجود در بدن نظیر اپی‌نفرین باعث کاهش فشار خون و ضربان قلب می‌گردد.

یکی از روش های درمان فشار خون بالا ،درمان دارویی فشار خون می باشد. اگر می خواهید بدانید چه داروهایی برای درمان فشار خون مناسب است می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان دارویی فشار خون

درمان فشار خون عصبی

بالا رفتن فشار خون در اثر حالات عصبی فرد به راحتی با کنترل برخی از امور قابل درمان است به طور مثال شما می توانید برای درمان فشار خون عصبی برنامه ای ساده برای خود ایجاد کنید تا بتوانید از تنش و فشار کار به دور باشید در نتیجه استرس شما کاهش یافته و می توانید به امور مسلط باشید. یکی دیگر از درمان های فشار خون عصبی ورزش کردن به طور منظم و تمرین یوگا می باشد.

درمان گیاهی فشار خون

علاوه بر داروهای فراوانی که برای درمان فشار خون تجویز می شود روش های درمان گیاهی هم برای درمان فشار خون وجود دارد. بسیاری از مردم به دلیل عوارض درمان دارویی به درمان گیاهی فشار خون روی می آورند.شما می توانید از گیاهانی مانند اسطخودوس و سیر و یا زالزالک و … برای درمان قطعی فشار خون اشتفاده کنید.

اگر فشار خون دارید و به دنبال درمان فشار خون با گیاهان دارویی یا عرقیجات گیاهی هستید می توانید برای کسب اطلاعات دقیق تر و روش مصرف هریک از گیاهان دارویی بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان گیاهی فشار خون

درمان خانگی برای فشار خون بالا

بسیاری از پزشکان عقیده دارند، درمان طبیعی فشار خون می‌تواند بدون هیچ گونه عوارضی حتی در خانه انجام شود. البته، در این روند نیاز به مصرف برخی از داروهای گیاهی و رو آوردن به روش‌های خانگی است که در ادامه برخی از رایج‌ترین آن‌ها را معرفی خواهیم کرد:

داشتن رژیم غذایی سالم

داشتن رژیم غذایی سالم برای کمک به کاهش فشار خون ضروری است. پزشکان معتقدند با مصرف غذاهای سالم می‌توان فشار خون را مدیریت کرد و آن را تحت کنترل درآورد. با این کار ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و حمله قلبی تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

رژیم غذایی سالم شامل مصرف مواد غذایی زیر می‌شود:

  • میوه‌ها
  • سبزیجات
  • غلات کامل
  • پروتئین بدون چربی مانند ماهی

میوه های پایین آورنده فشار خون

اگر فشار خون شما بالاست می توانید از میوه هایی مانند آب پرتقال خانگی ، توت فرنگی ، سیب ، گریپ فروت و آووکادو برای کاهش فشار خون استفاده کنید.

افزایش فعالیت بدنی

ورزش علاوه بر کمک به کاهش وزن، می‌تواند به کاهش استرس، کاهش فشار خون به طور طبیعی و تقویت سیستم قلبی عروقی کمک کند.

توصیه می‌شود هر هفته ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط داشته باشید. یعنی حدود پنج بار در هفته و روزانه ۳۰ دقیقه.

با این حال، سوالات زیادی مطرح می‌شود که ایا ورزش فشار خون را بالا میبرد یا خیر؟ پاسخ به این سوال خیلی ساده است! فعالیت بدنی هرگز نباید بیش از حد مجاز در روز باشد. بنابراین، هر چه میزان فعالیت بدنی در روز افزایش یابد، خطر افزایش فشار خون قوت می‌گیرد.

به طور کلی، ورزش یک راه عالی برای مدیریت استرس است.

  • مدیتیشن
  • تنفس عمیق
  • ماساژ
  • ریلکس کردن عضلات
  • یوگا یا تای چی

موارد فوق همگی تکنیک‌های ثابت شده برای کاهش استرس هستند. خواب کافی نیز می‌تواند به کاهش سطح استرس کمک کند.

ترک سیگار و پرهیز از مصرف مشروبات الکلی

اگر سیگاری هستید سعی کنید آن را ترک کنید. مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو به بافت‌های بدن آسیب زیادی رسانده و دیواره رگ‌های خونی را سخت می‌کند.

اگر بیش از حد الکل مصرف می‌کنید یا وابستگی زیادی به مصرف آن دارید، باید بگوییم که احتمال افزایش فشار خون در شما بسیار بیشتر از بقیه است. الکل می‌تواند فشار خون را تا حد زیادی افزایش دهد.

توصیه‌های رژیم غذایی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا

یکی از ساده‌ترین راه‌هایی که می توانید فشار خون بالا را درمان کرده و از عوارض احتمالی آن جلوگیری کند، داشتن رژیم غذایی سالم است. آنچه روزانه مصرف می‌کنید، می‌تواند تا حد زیادی به کاهش یا از بین بردن فشار خون کمک کند.

در ادامه برخی از رایج‌ترین توصیه‌های غذایی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا آورده شده است.

گوشت کمتر، گیاه بیشتر

درمان فشار خون بالا با عرقیات گیاهی و داشتن رژیم گیاهی مناسب، راهی آسان برای افزایش فیبر و کاهش میزان سدیم و چربی اشباع شده و ترانس ناسالم است که از غذاهای لبنی و گوشت دریافت می‌کنید. مصرف میوه‌، سبزیجات، سبزیجات برگ‌دار و غلات سبوس‌دار می‌تواند شما را به داشتن یک رژیم غذایی سالم و عاری از هر گونه عوارض سوق دهد. بنابراین، به جای مصرف گوشت قرمز، غذاهای سالم‌تر مانند ماهی، مرغ یا توفو را انتخاب کنید.

مصرف سدیم غذایی را کاهش دهید

نمک فشار را بالا میبرد یا پایین ؟ این سوالی است که خیلی‌ها می‌پرسند.

افراد مبتلا به فشار خون بالا و افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند، ممکن است نیاز داشته باشند که میزان سدیم روزانه خود را بین ۱۵۰۰ میلی گرم تا ۲۳۰۰ میلی گرم نگه دارند. بهترین راه برای کاهش سدیم، مصرف غذاهای تازه است. از خوردن غذاهای رستورانی یا غذاهای بسته‌بندی شده که اغلب حاوی سدیم بسیار بالایی هستند خودداری کنید.

بنابراین، رابطه نمک با فشار خون بالا خیلی تنگاتنگ است و همه چیز بستگی به رژیم غذایی شما دارد. در واقع، مصرف نمک در روز باید در حد استاندارد و رفع نیازهای بدن باشد.

مصرف شیرینی‌ها را کاهش دهید

غذاها و نوشیدنی‌های قندی سرشار از کالری هستند، اما محتوای تغذیه‌ای ندارند. اگر به دنبال مصرف خوردنی های شیرین هستید، سعی کنید میوه تازه یا مقدار کمی شکلات تلخ بخورید. مطالعات نشان می‌دهد خوردن مرتب شکلات تلخ ممکن است فشار خون را کاهش دهد.

 

درمان فشار خون مینیمم بالا در طب سنتی

 

طب سنتی همواره کانون توجه بسیاری از افراد بوده است. به همین دلیل در این مقاله نیز سعی شده چند مورد از روش‌های سنتی و گیاهان دارویی جهت درمان فشار خون بالا معرفی شوند.

ریحان

بر اساس مطالعات انجام شده بر روی حیوانات، ریحان حاوی ترکیباتی مانند اوژنول است که می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. با این حال، تحقیقات انسانی بیشتری برای اثبات این ادعا مورد نیاز است.

جعفری

جعفری حاوی ترکیبات مختلفی مانند ویتامین C و کاروتنوئیدهای رژیمی است که ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید این اثرات مورد نیاز است.

کرفس

تحقیقات روی حیوانات نشان می‌دهد دانه‌های کرفس ممکن است فشار خون را کاهش دهند. این گیاه ممکن است به دلیل داشتن فیبر و عملکرد آن به عنوان یک مسدود کننده طبیعی کانال کلسیم موثر واقع شود. با این حال، مطالعات بیشتری برای اثبات این ادعا مورد نیاز است.

سیر

سیر حاوی ترکیباتی مانند آلیسین است که به شل شدن عروق خونی و جریان خون کمک می‌کند. در مجموع، مصرف سیر می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

آویشن

آویشن حاوی ترکیبات قدرتمندی مانند رزمارینیک اسید است که به آرامش عروق خونی کمک می‌کند.

دارچین

دارچین و فشار خون رابطه عمیقی با یکدیگر دارند؛ به گونه‌ای که با مصرف دارچین می‌توان فشار خون را تا حد زیادی در حد نرمال نگه داشت.

بر اساس مطالعات انجام شده، مصرف روزانه دارچین می‌تواند فشارخون افراد مبتلا به دیابت را تا حد زیادی کاهش دهد. بنابراین، سعی کنید در رژیم غذایی روزانه خود از دارچین بیشتری استفاده کنید.

زنجبیل

به نظر می‌رسد زنجبیل به عنوان یک مسدود کننده طبیعی کانال کلسیم بتواند منجر به گشاد شدن رگ‌های خونی و در نتیجه کاهش فشار خون گردد.

هل

تحقیقات روی حیوانات و انسان‌ها نشان می‌دهد که هل ممکن است به عنوان یک مسدود کننده طبیعی کانال کلسیم و دیورتیک منجر به کاهش فشار خون شود. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری برای اثبات این موضوع مورد نیاز است.

درمان فشار خون بلغمی

برای درمان فشار خون بالا در افراد بلغمی مزاج باید لباس‌های گرم پوشید و رو به مصرف مواد غذایی با طبع گرم آورد. از طرفی، ورزش و تعریق زیاد نیز نقش بسزایی در کاهش هایپرتنشن در این افراد دارد.

بلغم یکی از خلط‌های چهارگانه (دم، صفرا، بلغم و سودا) در طب اخلاطی است که به عقیده پزشکان سنتی این خلط دارای طبعی سرد و مرطوب است که طبیعتا مصرف غذاهایی با طبع سرد می‌تواند به افزایش آن منجر شود.

درمان فشار خون عصبی

فشار خون عصبی درواقع هیچ ریشه پزشکی ندارد و اصطلاحی عامیانه در بین افراد جامعه است. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که فشار خون فرد به دلیل فشار و استرس زیاد به طور موقتی افزایش یافته است. بنابراین خیلی ساده می‌تواند با کاهش استرس، این عارضه را درمان کرد. برای تحقق این امر مراحل زیر را طی کنید:

  • برنامه خود را ساده کنید
  • براى تمرکز اعصاب، نفس عمیق بکشید
  • ورزش کنید
  • به قدر کافى بخوابید
  • رفتار خود را تغییر دهید
  • کلاس یوگا بروید

فشار خون بالا در بارداری

در زنان باردار فشار نرمال برای عدد بزرگتر حدود ۹۰ الی ۱۲۰ میلیمتر جیوه و برای عدد کوچکتر حدود ۶۰ الی ۸۰ میلیمتر جیوه است. اگر فشار سیستولیک شما ( عدد بالا) بیش از ۱۴۰ میلیمتر جیوه و یا فشار دیاستولیک شما بیش از ۹۰ میلیمتر جیوه  باشد، شما دچار پرفشاری یا فشار خون بالا در بارداری هستید.

زنان مبتلا به فشار خون بالا می‌توانند با وجود این بیماری نوزادان خود را سالم به دنیا آورند. اما اگر در دوران بارداری تحت نظارت دقیق و کنترل پزشک قرار نگیرد، ممکن است برای مادر و نوزاد خطرناک باشد.

احتمال ابتلا به عوارض در زنان مبتلا به فشار خون بالا بیشتر است. به عنوان مثال، زنان باردار مبتلا به فشار خون بالا ممکن است مشکلاتی در عملکرد کلیه خود مشاهده کنند. نوزادانی که از مادران مبتلا به فشار خون بالا متولد می‌شوند ممکن است دارای وزن کم یا هنگام تولد نارس باشند.

پره اکلامپسی (Preeclampsia) در زنان باردار

در برخی موارد، زنان باردار مبتلا به فشار خون بالا ممکن است در دوران بارداری خود دچار پره اکلامپسی شوند. این وضعیت افزایش فشار خون می‌تواند باعث بروز عوارض کلیوی و سایر اندام‌ها شود؛ امری که می‌تواند باعث افز