ویزیت آنلاین با دکتر محمدحسین نجفی

درمان فشار خون پایین با این ۹ راهکار ساده

در حالی که فشار خون پایین در بیشتر مواقع یک چیز خوب به نظر می رسد، ولی گاهی فشار خون بیش از حد کم شده و باعث مشکلاتى شود. در این مقاله به بررسی ۹ راه خانگی و ساده درمان فشار خون پایین می پردازیم.

در برخی موارد راه حل های طبیعی می توانند فشار خون پایین را افزایش و برخی از علائم آن را، کاهش دهند. در سایر موارد ممکن است مداخله در قالب داروها و درمان هایی برای افزایش فشار خون ضروری باشد.

فشار خون پایین چیست؟

فشار خون را می توان با استفاده از میلی متر جیوه اندازه گیری کرد. فشار خون پایین و یا هایپوتنشن به فشار کمتر از ۹۰ میلی متر جیوه بر روى ۶۰ میلی متر جیوه گفته مى شود.

با این حال، اکثر پزشکان تنها زمانی فشار خون پایین را یک مشکل توصیف می کنند که، فرد علائم همراه با فشار خون پایین را داشته باشد. اگر علامتى وجود نداشته باشند، فشار خون پایین نگران کننده نیست.

عواقب فشار خون پایین

زمانی که فشار خون پایین علامت ایجاد می کند، می تواند نشانه ای از این باشد که خون به اندازه کافی به اندام ها نمی رسد. اگر این امر برای مدت طولانی اتفاق بیافتد، می تواند عواقب جدی ایجاد کند، از جمله:

✳ شوک

✳ سکته مغزی

✳ حمله قلبی

✳ نارسایی کلیه

درمان فشار خون پایین در طب سنتی

اکثر افراد مبتلا به فشار خون پایین، نیاز به دارو یا سایر اقدامات پزشکی برای افزایش فشار خون ندارند. تغییر در شیوه زندگی و روش های طبیعی برای افزایش فشار خون پایین بسیار موثر هستند.

در صورتی که مبتلا به فشار خون بالا هستید . این بیماری را جدی بگیرید و هرچه زودتر برای درمان فشار خون بالا اقدام کنید. برای درمان فشار خون بالا می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان فشار خون بالا

نمک و فشار خون

✅درمان فشار خون پایین با مصرف بیشتر نمک

بر خلاف توصیه های معروف، رژیم های کم سدیم برای تمامى افراد مبتلا به مشکلات فشار خون مناسب نیستند. افراد مبتلا به فشار خون پایین باید میزان مصرف سدیم خود را به طور متوسط ​​افزایش دهند تا به افزایش فشار خون کمک کنند.

✅ درمان فشار خون پایین با پرهیز از نوشیدن الکل

در برخی افراد الکل می تواند باعث کاهش فشار خون شود، بنابراین افراد مبتلا به فشار خون پایین باید از مصرف بیش ار حد الکل اجتناب کنند.

پیشنهاد مطالعه: مصرف نوشیدنی های الکلی و نوسان فشار خون

✅ در زمان نشستن یک پا را بر روى دیگرى بگذارید.

نشان داده شده است که گذاشتن پاها روى هم در زمان نشستن، فشار خون را افزایش می دهد. برای افرادی که فشار خون بالا دارند، این کار توصیه نمى شود.

داروهای فشار خون

✅ در مورد داروهاى مصرفى خود با پزشک مشورت کنید.

فشار خون پایین می تواند یک اثر جانبی ناشى از انواع داروها باشد. اگر علائم فشار خون بالا و پایین پس از مصرف دارو شروع شود، فرد باید علائم خود را با پزشک خود در میان بگذارد.

✅ درمان فشار خون پایین با نوشیدن آب

مصرف آب بیشتر، می تواند باعث افزایش حجم خون شود، که یکی از علل بالقوه فشار خون پایین مى باشد. همچنین می تواند از کمبود آب یا دهیدراتاسیون جلوگیری کند.

✅ درمان فشار خون پایین با پوشیدن جوراب تنگ

جوراب هاى تنگ به کاهش میزان خونى که در پاها حبس شده است،کمک می کند و آن را به جای دیگری انتقال مى دهد. جوراب های تنگ برای کمک به کاهش فشار و درد ناشی از وریدهای واریسی نیز استفاده می شود.

✅ از تغییر موقعیت ناگهانی اجتناب کنید.

نشستن یا ایستادن سریع می تواند موجب احساس سرگیجه  یا غش کردن در افراد مبتلا به فشار خون پایین شود. در این موارد، قلب خون کافی را با سرعت به بدن پمپاژ نکرده است تا بتواند تغییر ناگهانى موقعیت را مدیریت کند.

فشار خون پایین پس از صرف غذا

✅ افزایش تعداد وعده های غذایی

خوردن وعده های غذایی کوچکتر ولى مکرر در طول روز، ممکن است به فشار خون پایین کمک کند. این امر به این دلیل است که وعده های کوچکتر به جلوگیری از افت فشار خون مرتبط با خوردن وعده های حجیم تر کمک می کند.

✅ از علائم آگاه باشید.

فقط اگر علامتى وجود داشته باشد، فشار خون پایین یک مشکل در نظر گرفته می شود. اگر علامتى وجود نداشته باشد، فشار خون پایین باید به عنوان نشانه ای از سلامت خوب باشد.

درمان فشار خون پایین با دارو

برای درمان فشار خون پایین، داروهای مختلفی بر اساس علت آن وجود دارد، که برخی از آن ‌ها عبارتند از:

فلودروکورتیزون

برای فشار خون پایین در حالت ایستاده است. این داروی کورتیکواستروییدی برای کنترل میزان مایعات و سدیم بدن بسیار مؤثر است. همچنین این دارو اغلب برای فشار خون پایین ناشی از کم آب شدن، مصرف می ‌شود. این دارو از طریق افزایش حجم خون نیز، می‌ تواند باعث افزایش فشار خون شود.

میدودرین

این دارو اغلب برای افراد مبتلا به فشار خون پایین شدید در حالت ایستاده، تجویز می ‌شود.

پیریدوستیگمین

این دارو باعث افزایش قدرت عضلانی، در بیمارانی که به دلیل ضعف عضلانی، مبتلا به فشار خون پایین هستند، می ‌شود. پیریدوستیگمین مانع از دست دادن نوعی ماده طبیعی به نام استیل‌ کولین‌ که برای عملکرد طبیعی عضلات لازم است، می ‌شود. از این رو این دارو سبب تخفیف بی حالی که یکی از اصلی ترین علائم فشار خون پایین است، می ‌شود.

کافئین

به عنوان محرک سیستم عصبی مرکزی عمل کرده و به صورت موقت مانع از خواب آلودگی و باعث افزایش هوشیاری می ‌شود. کافئین همچنین برای تسکین عضلات، تحریک عضلات قلبی و درمان برخی سردرد های میگرنی بسیار مفید است. علاوه بر این کافئین به صورت موقت و کوتاه مدت می‌ تواند باعث افزایش فشار خون شود.

اریتروپویتین

برای درمان فشارخون پایین ناشی از کم خونی استفاده می ‌شود. اریتروپویتین بهترین گزینه برای افزایش فشار خون و تعداد سلول های خون است.

داروهای ضدعفونی غیر استروئیدی

این داروها عمدتاً برای درمان التهاب، دردهای خفیف تا متوسط، تب و چنانچه فشار خون پایین ناشی از وجود عفونت باشد، استفاده می ‌شوند.

علل فشار خون پایین

علل بالقوه بسیارى براى فشار خون پایین وجود دارد. در برخی موارد، بیمار باید تحت درمان قرار گیرد تا فشار خون پایین را اصلاح و درمان کند. برخی از شایع ترین علل عبارتند از:

✔ کمبود های تغذیه ای

✔ استراحت طولانی مدت

فشار خون پایین در بارداری

✔ داروها

✔ عفونت شدید

✔ عکس العمل های آلرژیتیک

✔ کاهش حجم خون

✔ مشکلات قلبى

با این حال اگر فرد علامتى را تجربه نکند، فشار خون پایین می تواند یک شاخص سلامت خوب نیز باشد.

کم آب شدن بدن

علائم فشار خون پایین

برخی از افراد مبتلا به فشار خون پایین هیچ علامتی ندارند. در این افراد، فشار خون پایین به طور کلی خطرناک نیست. با این حال، حتی یک یا دو علامت ممکن است نشان دهنده ى یک مشکل جدى باشد. فشار خون پایین می تواند موارد زیر را ایجاد کند:

☑ سرگیجه

☑ غش کردن

☑ ناتوانی در تمرکز

☑ تاری دید یا دوبینی

☑ حالت تهوع

☑ خستگی

فشار خون پایین در حالت ایستاده

بعضی افراد ممکن است فقط در هنگام ایستادن، علائم فشار خون پایین را داشته باشند. این حالت به عنوان هایپوتنشن اورتوستاتیک (فشار خون وضعیتی) شناخته می شود. به طور معمول این حالت خطرناک نیست، مگر اینکه تغییر موقعیت فرد موجب افت سریع فشار خون  شود، که ممکن است منجر به غش کردن شود.

علائم شوک در فشار خون پایین

در موارد شدیدتر، فشار خون پایین ممکن است منجر به شوک شود. شوک یک عارضه جدی پزشکی است که ناشی از کاهش جریان خون در سراسر بدن است. این حالت می تواند به سلول هاى اعضای بدن آسیب برساند. علائم شوک عبارتند از:

✳ تنفس سریع یا کم عمق

✳ پوست چرب

✳ سردرگمی

✳ ضربان قلب تند

✳ ضربان ضعیف

⚠ نکته: فردی که علائم شوک را تجربه می کند، نیازمند مراقبت پزشکی فوری است.

دکتر محمد حسین نجفی دکتر متخصص فشار خون در تهران

برای پرسش و پاسخ از دکتر روی لینک پرسش از دکتر کلیک کنید.