ویزیت آنلاین با دکتر محمدحسین نجفی

آیا مصرف آمپول لاغری برای بیماران آریتمی خطرناک است؟

اگر اخبار و رسانه های اجتماعی را دنبال می کنید، بدون شک افزایش شدید داروهای آگونیست GLP-1 را مشاهده کرده‌اید که معمولاً از طریق تزریق مانند ویگووی تجویز می شوند. این دارو که به نام سماگلوتاید نیز شناخته می شود، با هدف قرار دادن برخی عملکردهای متابولیک، پتانسیل کاهش وزن استثنایی را نشان داده است که منجر به گرسنگی کمتر و در نتیجه کاهش وزن می شود. اما آیا مصرف داروهای تزریقی مانند آمپول لاغری برای بیماران آریتمی خطرناک است؟ برای پاسخ به سوالات خود پیرامون موضوع آمپول لاغری و آریتمی با ادامه این پست از ویکی فشار همراه ما باشید.

تاثیر داروهای لاغری تزریقی روی قلب

در مورد ارتباط بین داروهای کاهش وزن جدید و بیماری قلبی سر و صدای زیادی وجود دارد. این دسته نسبتاً جدید از داروها آگونیست های گیرنده پپتید-۱ شبه گلوکاگون (GLP-1) هستند. سماگلوتیدها با نام اوزمپیک به عنوان درمانی برای دیابت نوع ۲ وارد بازار شدند. این داروها باعث کاهش وزن قابل توجهی در بیماران مصرف کننده دارو شدند. ویگووی Wegovy، نسخه با دوز بالاتر اوزمپیک نیز، سال گذشته توسط FDA برای کاهش وزن تایید شد.

پس از تحقیق در مورد فیبریلاسیون دهلیزی و علل آن، ممکن است فکر کنید که این قبیل داروها یک عامل خطر مهم برای ایجاد یا بدتر شدن آریتمی های قلبی بوده و به طور کلی، حول سبک زندگی، به ویژه رژیم غذایی می چرخند. از آنجایی که کیفیت رژیم های غذایی ما به تدریج کاهش یافته و تعداد بیشتری از افراد در گروه با اضافه وزن و چاق طبقه بندی می شوند، بروز تپش قلب و سایر بیماری های متابولیک مانند دیابت نوع ۲، کلسترول بالا و فشار خون بالا افزایش یافته است.

آیا آمپول لاغری می تواند به کاهش آریتمی کمک کند؟

پاسخ کوتاه این است که هنوز این فرآیند به طور قطع مشخص نشده است. اگرچه در حالت منطقی، کاهش وزن و بهبود رژیم غذایی می تواند باعث کاهش یا حتی معکوس کردن برخی از نگرانی های قلبی عروقی ناشی از مشکلات متابولیک شود، اما وضعیت هر فردی متفاوت است. نتایج همچنین به مدت زمان وجود مشکلات قلبی عروقی و شدت آنها بستگی خواهد داشت. برای مثال، در حالی که تغییر سبک زندگی ممکن است شروع فیبریلاسیون دهلیزی جدید را بهبود بخشد، اما بیماران مبتلا به فبریلاسیون دهلیزی (Afib) پایدار یا طولانی مدت ممکن است بهبود مشابهی را مشاهده نکنند. همچنین برخی ملاحظات دیگر در مورد این داروها وجود دارد.

نکات مربوط به مصرف داروهای تزریقی لاغری همزمان با آریتمی

اول، کاهش وزن و بهبود رژیم غذایی تنها نیمی از مبارزه با مشکلات متابولیک و قلبی عروقی است. بیماران همچنین باید آگاه باشند که با کاهش وزن قابل توجه، توده عضلانی و احتمالاً مقداری از تراکم استخوان را نیز از دست خواهند داد. این امر به ویژه در بیماران زن میانسال و مسن بیشتر صادق است و با ورزش مناسب و دریافت پروتئین و کلسیم می توان این موضوع را کاهش داد. برای این منظور بهتر است با متخصص قلب و یک متخصص تغذیه ماهر در ارتباط مسقیم باشید.

از طرفی تغییر سبک زندگی در حین مصرف این داروها حائز اهمیت است. به عبارت دیگر، بیماران باید این زمان را برای تقویت رژیم غذایی و انتخاب های ورزشی طولانی مدت که حتی پس از قطع دارو ادامه می یابد، اختصاص دهند. در غیر این صورت، این بیماران در معرض خطر از دست دادن مزایای کاهش وزن، اضافه وزن دوباره خود و به طور بالقوه معکوس کردن هرگونه بهبود قلبی عروقی یا متابولیک هستند.

داروهای سماگلوتاید مانند اوزمپیک (Ozempic) یا ویگووی (Wegovy) می توانند به کاهش وزن بیماران کمک کنند و خطر ابتلا به یک حادثه قلبی عروقی را اندکی کاهش دهند، اما به دلیل عوارض جانبی بالقوه مانند عوارض جانبی دستگاه گوارش همچون تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست و هزینه خرید، این داروها قطعاً درمان های خط اول برای اکثر افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی نیستند.

عوارض آمپول لاغری روی قلب

در حالی که داروهای ضد چاقی از برخی جهات برای سلامت قلب مفید هستند، برخی از داروها مانند ویگووی (سماگلوتاید) نیز ممکن است ضربان قلب شما را افزایش داده و باعث سایر مشکلات قلبی عروقی شوند.

۱. اثرات ساکسندا (لیراگلوتاید)

ساکسندا (لیراگلوتاید) در سال ۲۰۱۴ توسط FDA به عنوان یک گزینه درمانی برای مدیریت اضافه وزن مزمن در بزرگسالان تایید شد. این دارو متعلق به دسته بزرگتری از داروها است که به عنوان آگونیست های گیرنده پپتید-۱ شبه گلوکاگون (GLP-1) شناخته می شود که در ابتدا برای درمان دیابت نوع ۲ معرفی شد. نسخه ساکسندا (لیراگلوتاید) که برای درمان دیابت استفاده می شود در واقع دوز کمتری از لیراگلوتاید است که با نام تجاری ویکتوزا (Victoza) به بازار عرضه می شود.

ساکسندا و ویکتوزا هر دو حساسیت سلول های پانکراس را به گلوکز افزایش می دهند و به پانکراس اجازه می دهند در حذف گلوکز (قند) از جریان خون موثرتر عمل کند. با این حال، ساکسندا همچنین تخلیه معده را به تاخیر می اندازد، که ممکن است به کاهش وزن کمک کند.

در آزمایش‌های بالینی، افرادی که از ساکسندا استفاده کردند، کاهش کمی در فشار خون سیستولیک (تقریباً ۲.۸ میلی‌متر جیوه) و افزایش ضربان قلب (۳ ضربه در دقیقه) را تجربه کردند.

لازم به ذکر است کارآزمایی‌های بالینی نشان ‌داده که حوادث قلبی جدی (مانند حمله قلبی و مرگ قلبی) با ویکتوزا و ساکسندا نادر است.

طی این نتایج، بسیاری از کارشناسان به طور جدی‌تری این احتمال را در نظر می‌گیرند که ویکتوزا واقعاً ممکن است به پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت کمک کند. مطالعاتی که به بررسی اثرات ساکسندا در دوز ۳ میلی گرمی پرداخته‌اند، نشان می دهد که ممکن است فواید مشابهی برای سلامت قلب و عروق داشته باشد.

۲. اثرات ویگووی و اوزمپیک

سماگلوتید (اوزمپیک) در ۴ ژوئن ۲۰۲۱ توسط FDA برای مدیریت مزمن وزن در افرادی که حداقل یک بیماری مرتبط با وزن (مانند فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ یا کلسترول بالا) دارند، تأیید شد. ویگووی مانند ساکسندا یک آگونیست گیرنده (GLP-1) است.

در کارآزمایی‌های بالینی، نشان داده شد که ویگووی با افزایش ضربان قلب در حالت استراحت مرتبط است.

از آنجا که ویگووی همچنین باعث تاخیر در تخلیه معده می شود، ممکن است بر جذب سایر داروهای خوراکی، از جمله داروهایی که برای درمان بیماری های قلبی استفاده می شوند، تأثیر بگذارد.

در سال ۲۰۲۴، FDA ویگووی را برای کاهش خطر مشکلات جدی قلبی در بزرگسالان مبتلا به چاقی یا دارای اضافه وزن تأیید کرد. ویگووی باید علاوه بر رژیم غذایی کم کالری و افزایش فعالیت بدنی استفاده شود.

۳. اثرات مونجارو

به طور کلی، هنوز مطالعات جامع و قطعی در مورد ارتباط مستقیم بین آمپول لاغری مونجارو و تشدید آریتمی قلبی وجود ندارد. اما مانند هر داروی دیگری، مونجارو نیز ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که داروهای این گروه (آگونیست‌های گیرنده GLP-1) ممکن است در برخی افراد به ندرت باعث تغییراتی در ضربان قلب شوند. علت وجود این نگرانی ممکن است به دلایل زیر باشد:
  • تاثیر بر ضربان قلب: داروهای این گروه با تاثیر بر هورمون‌های تنظیم‌کننده قند خون، ممکن است به طور غیر مستقیم بر ضربان قلب نیز تاثیر بگذارند.
  • بیماری‌های زمینه‌ای: افرادی که بیماری‌های قلبی زمینه‌ای دارند، مانند آریتمی، باید با احتیاط بیشتری از این دارو استفاده کنند.
  • تداخل دارویی: مصرف همزمان مونجارو با برخی داروهای دیگر ممکن است خطر بروز عوارض جانبی را افزایش دهد.

اما برخی از عوامل خطر را نمی توان نادیده گرفت مانند:

  • شدت آریتمی: افرادی که آریتمی شدید دارند، ممکن است حساسیت بیشتری به عوارض جانبی دارو نشان دهند.
  • بیماری‌های قلبی دیگر: وجود بیماری‌های قلبی همزمان مانند نارسایی قلبی، می‌تواند خطر را افزایش دهد.
  • مصرف همزمان داروهای دیگر: برخی داروها ممکن است با مونجارو تداخل داشته باشند.

کلام آخر استفاده از آمپول لاغری و ریسک ابتلا به آریتمی

در حین مصرف این داروها حتما فشار خون و ضربان قلب خود را کنترل کنید و در صورت مشاهده هر گونه تغییر قابل توجه به یک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

منبع