تپش قلب و تنگی نفس در بارداری تا چه اندازه می تواند خطرناک باشد؟
بارداری می تواند باعث انواع احساسات از جمله ترس شود. به طور مشابه، احساس اینکه قلب شما به طور طبیعی نمیتپد میتواند ترسناک باشد. ترکیب بارداری و ضربان قلب غیرعادی کافی است که هر کسی را نگران کند! اما تپش قلب در دوران بارداری شایع است و معمولاً نشانه ای از مشکل نیست. در بیشتر موارد، تپش قلب نتیجه تغییرات زیادی است که در دوران بارداری رخ می دهد. به ندرت، آنها نشانه یک مشکل اساسی هستند. در این صورت تپش قلب با علائم دیگری همراه خواهد بود. برای آشنایی با این علائم خطرناک با این پست از ویکی فشار همراه ما باشید.
تپش قلب چیست؟
ما از کلمه “تپش قلب” برای توصیف طیفی از احساسات استفاده می کنیم. برخی افراد می گویند که انگار قلبشان در حال لرزیدن است. برخی دیگر می گویند که احساس می کنند ضربان قلب بیشتری دارند. همچنین ممکن است احساس کنید که قلب شما در حال تپیدن سریعتر است، حتی زمانی که کاری برای افزایش ضربان قلب انجام نمی دهید.
تپش قلب در دوران بارداری نشانه چیست؟
یکی از روش های که بدن شما در دوران بارداری تغییر می کند این است که ۳۰ تا ۵۰ درصد بر روی حجم خون اضافه می کند. از آنجایی که وظیفه قلب شما پمپاژ آن خون است، باید بسیار سختتر عمل کند تا خون اضافی را در سراسر بدن و جنین پمپاژ کند. ضربان قلب شما در حالت استراحت ممکن است ۱۰ تا ۲۰ ضربه اضافی در دقیقه افزایش یابد.
همراه با افزایش عرضه خون، رگ های خونی شما بزرگتر می شوند که فشار خون شما را کاهش می دهد. این فرآیند معمولا در سه ماهه دوم بارداری شما اتفاق می افتد. در سه ماهه سوم، حدود ۲۰ درصد از خون بدن شما به سمت رحم می رود.
علائم تپش قلب بارداری
تپش قلب می تواند باعث سرگیجه، تعریق و ضربان قلب سریع شود. تپش قلب می تواند علائم مختلفی ایجاد کند. زنان باردار ممکن است یکی یا ترکیبی از موارد زیر را تجربه کنند:
- سرگیجه یا سبکی سر
- احساس ناراحتی
- احساس تپش قلب
- ضربان قلب سریع
- عرق کردن
- احساس بالا رفتن یا هری ریختن در قفسه سینه
- احساس پرش قلب
- علت تنگی نفس و تپش قلب در دوران بارداری
تپش قلب ناشی از افزایش خون در بدن و تغییرات هورمونی در دوران بارداری است. با کار بیشتر قلب، احتمال احساس تپش قلب افزایش می یابد. اما چند عمل دیگر آن را تشدید می کنند، از جمله:
- احساس اضطراب یا استرس
- خوردن یا نوشیدن ماده ای حاوی کافئین
- مصرف داروهای خاص
- داشتن یک بیماری زمینه ای مانند بیماری تیروئید
اگر مبتلا به مشکل قلبی یا آریتمی باشید، ممکن است در دوران بارداری دچار تپش قلب شوید. در بیشتر موارد، زنان باردار تنها به این دلیل که قلب آنها برای حرکت بیشتر خون بیشتر فعالیت می کنند، تپش قلب را تجربه می کنند.
علت تنگی نفس در بارداری
طبیعی است که هنگام انجام برخی فعالیت ها مانند بالا رفتن از پله ها، احساس کنید نمی توانید نفس خود را حبس کنید. در اوایل بارداری، این حالت می تواند ناشی از تغییرات هورمونی باشد. در اواخر بارداری، رحم روی ریهها به سمت بالا فشار میآورد و باعث میشود نفسهای کم عمق بیشتری بکشید. شرایطی مانند آسم نیز می تواند باعث تنگی نفس یا بدتر شدن آن شود.
اگر تنگی نفس شما شدید است یا ناگهان بدتر شده، لب هایتان کبود می شود یا در حین تنفس درد دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. این ممکن است نشان دهنده علتی غیر از بارداری باشد که تنفس شما را مختل می کند. در صورت احساس درد قفسه سینه با اورژانس تماس بگیرید.
عوامل خطر
عوامل زیادی می توانند خطر تپش قلب را در دوران بارداری افزایش دهند. آنها عبارتند از:
- کم خونی (تعداد کم گلبول های قرمز). این عارضه معمولاً به دلیل تغییرات خونی در دوران بارداری بر افراد باردار تأثیر می گذارد. مایعات در خون بیشتر از تعداد گلبول های قرمز افزایش می یابد که می تواند منجر به کم خونی شود.
- اضطراب و افسردگی. تپش قلب ممکن است در صورت استرس زیاد یا احساس اضطراب رخ دهد.
- کافئین، به خصوص در قهوه و شکلات. غذاهایی که سرشار از کربوهیدرات، سدیم (نمک)، قند یا چربی هستند می توانند باعث تپش قلب شوند.
- کم آبی و عدم تعادل الکترولیت. الکترولیت ها مواد معدنی هستند که ریتم قلب شما را کنترل می کنند.
- اضافه وزن و چاقی. افرادی که قبل و در طول بارداری وزن اضافی دارند، در معرض خطر افزایش ضربان قلب نامنظم و سایر بیماری های قلبی هستند.
- تغییرات هورمونی (مانند تغییر در هورمون استروژن) که در دوران بارداری اتفاق می افتد.
- هیپوگلیسمی (قند خون پایین)، که بیشتر در سه ماهه اول اتفاق می افتد.
- فشار خون پایین (هیپوتانسیون)، یک بیماری شایع در دوران بارداری.
به ندرت، تپش قلب ناشی از یک بیماری یا اختلال است، از جمله:
- مشکلات ریتم قلب (آریتمی) مانند فیبریلاسیون دهلیزی (Afib) می تواند باعث ایجاد یا بدتر شدن تپش قلب در دوران بارداری شود. در موارد نادر، حمله قلبی، نارسایی قلبی یا کاردیومیوپاتی می تواند منجر به مشکلات قلبی در دوران بارداری شود.
- میوکاردیت، التهاب عضله قلب که در نتیجه یک عفونت ویروسی ایجاد می شود.
- مشکلات تیروئید، مانند پرکاری تیروئید.
- مشکلات ساختاری در قلب، از جمله بیماری دریچه.
درمان تپش قلب در بارداری
مناسبترین درمان به نتایج هر آزمایشی که پزشک شما درخواست می کند بستگی دارد. در اکثریت قریب به اتفاق موارد، پزشکان تصمیم می گیرند علائم شما را تحت نظر بگیرند. اگر برای شرایطی مانند آریتمی نیاز به درمان دارید، داروهایی وجود دارند که در دوران بارداری بی خطر هستند. اغلب اوقات، تپش قلب در دوران بارداری نیازی به درمان ندارد. اگر آنها فقط گهگاه اتفاق بیفتند و ناشی از یک بیماری قلبی یا سایر مشکلات سلامتی نباشند، ممکن است متخصص قلب و عروق شما تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی را توصیه کند. این موارد عبارتند از:
✔ نوشیدن آب زیاد: در دوران بارداری هیدراته ماندن ضروری است. بدن شما به مایعات اضافی نیاز دارد تا به شما و جنینتان کمک کند سالم بمانید. در دوران بارداری از مصرف الکل و نیکوتین خودداری کنید. سیگار کشیدن و نوشیدن الکل می تواند به جنین شما آسیب برساند و خطر تپش قلب را افزایش دهد.
✔ محدود کردن کافئین، قند و چربی: قهوه و شکلات می توانند تپش قلب را بدتر کنند. یک فنجان قهوه در روز بنوشید و شکلات و سایر غذاهای شیرین یا کافئیندار را در حد اعتدال مصرف کنید. غذاهای حاوی چربی یا نمک بالا را محدود کنید.
✔ استفاده از تکنیکهای آرامسازی: اگر تپش قلب دارید، نفسهای طولانی و عمیق از بینی بکشید و از دهان خارج کنید. همچنین میتوانید از تکنیکهای تنفس لب فشرده و مدیتیشن استفاده کنید.
✔ اگر یک بیماری قلبی یا سایر شرایط سلامتی دارید که باعث تپش قلب می شود، متخصص قلب و عروق شما یک برنامه درمانی بیخطر برای شما و جنینتان تهیه خواهد کرد. درمان ها بسته به علت آن متفاوت خواهد بود.
✔ گاهی اوقات، متخصص قلب و عروق نوعی دارو به نام مسدودکننده های بتا را برای درمان تپش قلب تجویز می کنند. پزشک شما درباره این دارو و هر روش درمانی دیگری با شما صحبت خواهد کرد. آنها به شما کمک می کنند تا فواید درمان ها و خطرات عوارض جانبی که ممکن است بر جنین شما تأثیر بگذارد را بسنجید.
تپش قلب در بارداری چه زمانی خطرناک است؟
اگر به طور منظم تپش قلب را تجربه می کنید، یا به نظر می رسد طولانیتر یا بدتر شده، آن را با پزشک خود در میان بگذارید. در مواردی که تپش قلب نشانه مسئله جدیتری باشد، معمولاً با علائمی مانند موارد زیر همراه است:
- دشواری در تنفس یا تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سرفه کردن خون
- نبض نامنظم
- ضربان قلب سریع که از بین نمی رود.
- تنگی نفس بدون فشار
اگر این علائم را همراه با تپش قلب دارید، پزشک ممکن است آزمایشهای اضافی مانند نوار قلب (EKG) یا آزمایش خون را از شما درخواست کند.
اگر نگران قلب خود در دوران بارداری هستید، بهتر است یک بار توسط متخصص قلب و عروق ویزیت شوید.