فشار خون سیستولیک و دیاستولیک چیست؟

هنگامی که قلب خون را به شریان ها پمپ مى کند، خون را به سمت جلو تحت فشار قرار می دهد. پزشکان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به عنوان راهی برای اندازه گیری نیرویی که توسط حرکت خون در دیواره های شریان ها اعمال می شود اندازه گیری می کنند.

 چون قلب ضربان دارد، جریان خون از طریق شریان ها پایدار نیست (مثل یک شلنگ آتش نشانی)، اما خفیف است، و جریان خون و فشار آن،  لحظه ای به لحظه تغییر می کنند.

اندازه گیری فشار خون

به همین دلیل، اندازه گیری فشار خون فرد به عنوان دو عدد مختلف فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک ثبت می شود. این دو عدد نشان دهنده جنبه های مختلف فشار خون شما هستند که از طریق شریان های شما پالس شده است.

نحوه خواندن فشار خون

خواندن فشار خون شما مانند این است: ۱۲۰/۸۰؛ که اینگونه خوانده مى شود : “۱۲۰ بر روى ۸o.”  فشار خون سیستولیک، بیشتر است و فشار خون دیاستولیک نیز کمتر است.

هر دو مقادیر نشان دهنده فشار درون شریان های شما  هستند و واحد هاى آن ها میلی متر جیوه یا mmHg است . هر دو فشار سیستولیک و دیاستولیک مهم هستند. اگر قرائت بیش از حد بالا باشد ممکن است فشار خون بالا وجود داشته باشد. اگر فشار خون پایین باشد، ممکن است جریان خون کمتری برای اندامهای حیاتی مانند مغز وجود داشته باشد.

فشار خون دیاستولی

فشار خون سیستولیک چیست؟

فشار ناشی از خون شما که از طریق شریان های شما جریان دارد، ثابت نیست، بلکه پویا و دائمی است و آنچه که قلب در یک لحظه انجام می دهد را نشان می دهد.

هنگامی که قلب به طور فعال مى تپد (رویدادى به نام سیستول)، خون را به داخل رگ ها منتقل می کند. این تخلیه پویا ى خون به درون شریان ها موجب افزایش فشار داخل شریان ها می شود. فشار خون بالا در طول انقباض قلبی فعال، فشار خون سیستولیک نامیده می شود.

علل افزایش فشار خون سیستولیک

فشار خون سیستولیک “طبیعی” زمانی که یک فرد آرام نشسته ۱۲۰ میلی متر جیوه یا کمتر است. هنگامی که یک فرد ورزش می کند، در طول دوره های استرس عاطفی، یا در هر زمانى که قلب  بیشتر از حالت استراحت مى تپد ،  نیروی انقباض قلب افزایش می یابد و فشار سیستولیک افزایش می یابد . افزایش فشار خون سیستولیک  در شرایط استرس قلبی کاملا طبیعی است.

هایپوتانسیون سیستولیک چیست؟

اگر فشار خون سیستولیک پایین تر از حد طبیعی باشد، گفته می شود هایپوتانسیون سیستولیک موجود است. اگر فشارخون سیستولیک به اندازه کافی شدید باشد، ممکن است موجب سرگیجه، سنکوپ یا (اگر به اندازه کافی طولانی باشد)، نارسایی اندام شود. هایپوتانسیون سیستولیک ممکن است در صورت کاهش حجم خون (مانند کاهش آب و یا خونریزی شدید) اتفاق بیفتد و یا اگر عضلات قلب براى تخلیه طبیعى خون ضعیف شده باشند (وضعیتی که به نام کاردیومیوپاتى  شناخته می شود ) یا عروق خونی بیش از حد متسع شده باشند ( مانند در سنکوپ وازوواگال ).

 فشار خون دیاستولیک

فشار خون دیاستولیک فشارى است که خون از درون شریان ها در بین هر ضربان قلب تخلیه مى شود  یعنی زمانی که قلب به طور فعال خون را به داخل شریان ها منتقل نمی کند.

پس از اینکه انقباض قلب به پایان رسید ، بطن های قلب بطور شگفت انگیزی آرام می شوند تا براى انقباض بعدى آماده شوند. این دوره آرام سازی بطنی دیاستول نامیده می شود و فشار خون در دوران دیاستول ، فشار خون دیاستولیک نامیده می شود .

فشار خون دیاستولیک طبیعی

فشار خون دیاستولیک طبیعی در طول استراحت آرام ۸۰ میلی متر جیوه یا کمتر است.  در هایپر تانسیون یا فشار خون بالا ، فشار خون دیاستولیک اغلب در هنگام استراحت افزایش می یابد . هایپوتانسیون دیاستولیک (زمانی که فشار خون دیاستولی پایین است) ممکن است با کمبود آب همراه باشد یا با خونریزی رخ دهد یا اگر شریان ها غیر طبیعی گشاد شوند اتفاق بیفتد.

 

دکتر محمد حسین نجفی دکتر متخصص فشار خون در تهران


2+

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زانیار سه شنبه ۱۹ شهریور ۹۸( 4 روز پیش) مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    ببخشید خواستم بدونم اگر فاصله فشار سیستول و دیاستول خیلی کم باشه به چه معنیه؟
    بنده ۲۷ سال سن دادم وزنم ۸۶ کیلو هست فشار خون من ۱۲۵ روی ۱۰ هست و فاصله سیستول و دیاستولم خیلی کمه، یعنی فشار دیاستولم بالاست.
    به چه علت میتونه باشه؟ و آیا اینکه مشکل جدی بنده رو تهدید میکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی سه شنبه ۱۹ شهریور ۹۸( 4 روز پیش)

      سلام

       

      در افراد جوان این موضوع تا حدی طبیعی است. اگر در والدین سابقه ی فشارخون نداشته اید و علامتی مثل خستگی و سردرد و سرگیجه ندارید نیاز به کار خاصی نیست. اگر هر یک از این مسایل مطرح است بهتر است ویزیت شوید

  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۹ شهریور ۹۸( 4 روز پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    من قلبم احساس میکنم متظم کار نمیکنه بعضی وقتها محکم تمش داره بعضی وقتها یواش گاهی تند میزنه و گاهی معمولی
    بعد خوردن غذا که معمولا احساس تپش پیدا میکنم
    داروی کنکور وارفارین والسارتان و دیگوکسین مصرف میکنم
    لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی سه شنبه ۱۹ شهریور ۹۸( 4 روز پیش)

      سلام

       

      علایمی که ذکر می کنید همگی می توانند ناشی از مصرف داروهای فوق و در نتیجه ی مصرف آنها باشد. بهتر است یک نوبت ویزیت شوید و نوار قلب از شما گرفته شود

  • تصویر کاربر میثم جمعه ۱۵ شهریور ۹۸( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ببخشید من پیام دادم جای فشار سیتول و دیاستولم رو اشتباه نوشتم فشار سیستولم 11-12یا 13بود در هولتر فشار که انجام دادم فشار دیاستولم از 7؛8-یا9میرسید .بنده 36ساله هستم و شخصیت کاملا استرسی .به نظر شما در این شرایط دارو فشار خون باید مصرف کنم .ناگفته نماند دیروز وکتر فشارم گرفت 11/7بود.
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی جمعه ۱۵ شهریور ۹۸( 1 هفته پیش)

      سلام

       

      با توجه به انچه ذکر می کنید و نتیجه ی هولتر نیازی به داروی فشارخون نیست. بهتر است برای کنترل استرس با یک متخصص روانپزشکی مشورت کنید 

  • تصویر کاربر Fatemeh سه شنبه ۱۲ شهریور ۹۸( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشيد اگه دياستول پايين باشه تا چه حد خطر داره ؟عوارض چه چيزهايي ميباشد.
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی سه شنبه ۱۲ شهریور ۹۸( 1 هفته پیش)

      سلام

       

      در مورد صرفا عدد دیاستول نمی توان اظهار نظر کرد. باید دید سیستول در چه حدی است. معمولا اختلاف بین سیستول و دیاستول نباید بیش تر از 40 -50 باشد

  • تصویر کاربر محمدرضا دوشنبه ۴ شهریور ۹۸( 2 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    سردردهای متوالی در ناحیه پشت گردن که کمی بعد به ناحیه ملاج منتقل میشد، بنده را اذیت میکرد در این هنگام چهره بنده که سفید پوست هستم بسیار برانگیخته و قرمز توسط دوستان گزارش میشد. احتمال خودم و کنترلهایی که خودم توسط دستگاههای دیجیتال فشار خون انجام میدادم‌حاکی از بالا بودن فشار خون دیاستولیک (همیشه نزدیک ۹ و در برخی مواقع نزدیک ۱۰ و گاها بالاتر از ۱۰) بوده است.
    پزشکان عمومی و متخصصان قلب را در جریان موضوع قرار دادم. معاینات بالینی و موردی توسط پزشکان و حتی انجام اکو، طبق اظهار نظر پزشک و پزشکان معالج نشاندهنده فشار خون بالا نبوده است. ولی اخیر حدود ۳ هفته پیش برای انجام مجدد چکاپ به متخصص قلب مراجعه و درخواست اکو نمودم که با اولین تماس دستگاه با بدن، پزشک معالج اعلام بزرگی قلب نمود و درباره احتمال وجود فشار خون، بنده را مطلع نمود و نوبت استفاده از هولتر فشار رزرو شد.
    به توصیه و تجویز ایشان در حال حاضر نصف قرص آملودیپین ۵ مصرف میکنم و در این مدت فشار دیاستولیک بنده گاها و به ندرت بالاتر از ۹.۵ رفته است. در ضمن گاها دقیقا زیر پستان دردهای ضربانی احساس میکنم.
    لطفا راهنمایی بفرمایید. ممنونم از لطف و بزرگواریتان.
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی دوشنبه ۴ شهریور ۹۸( 2 هفته پیش)

      سلام 

       

      به نظر می رسد برای شما فشارخون خفیف مطرح باشد. در صورت امکان تصویری از اکوهای انجام شده را در همین سایت و در همین بخش به صورت پیوست ارسال کنید تا در مورد آن بتوان دقیق تر اظهارنظر کرد

  • تصویر کاربر مراد جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    آیا ورزش و تغذیه بر افزایش ef پمپاژ قلب تاثیر دارد می تواند که مثلا 45 درصده بالاتر ببرد چه نوع توصیه ای دارید. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش)

      سلام

       

      باید توجه داشت که در بیماران با افت کارکرد قلبی الزاما بالاتر بردن ef به معنی بهبود سلامت قلبی نیست. بهترین اقدام در این افراد که به کنترل علایمشان کمک می کند ادامه ی مصرف داروهای تجویزی زیر نظر پزشک و ورزش روزانه در حد سی دقیقه (حداقل) و تغذیه ی سالم شامل پرهیز از رژیمهای پر نمک و پر چربی و استفاده ی بیش تر از میوه و سبزیجات و لبنیات است. در دراز مدت روش های ذکر شده قابلیت بهبود عمکلرد قلبی را دارند

  • تصویر کاربر امیر جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    دکتر خسته نباشید، مردی 50 ساله ام که سه ماه پیش عمل قلب باز که سه رگ آن پیوند بای پس شده است ، خواستم بپرسم مدت زمان بهبودی کامل ان چقدر طول می کشد ، از جمله اصطراب و نامنظمی ضربان قلب
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش)

      سلام

       

      باید توجه کرد که بهبود در دوره ی پس از جراحی رگهای قلبی بسته به عوامل مختلفی از جمله کارکرد قلب و شرایط بیمار قبل از عمل و شدت بیماری اولیه و بیماری های همراه نظیر وجود یا عدم وجود دیابت دارد. اگر هم چنان و با گذشت سه ماه از عمل جراحی دچار بروز علایم ازاردهنده هستید بهتر است با پزشک خود مشورت کرده و ویزیت و معاینه شوید و در صورت نیاز نوار قلب و اکوکاردیوگرافی از شما اخذ شود

  • تصویر کاربر فرامرز سه شنبه ۲۹ مرداد ۹۸( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام،خسته نباشید،آقای دکتر بنده مدت ۱۵ روز است فشار خون پاییینم بین۹تا ۱۰ متغییر و باعث میشه چشم چپم درد بکنه.ضمنا چک کامل رفتم و میزان غلظت خون و چربی و قند و... درست هست،پزشک شهرستان قرص ضد فشار خون تجویز کرده ولی علیرغم استفاده فشارم پایین نمی آید.با احترام
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی سه شنبه ۲۹ مرداد ۹۸( 3 هفته پیش)
  • تصویر کاربر اکبر جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    برای تقویت پمپاژ قلب ef که 45 است چه توصیه ای می فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش)

      سلام

       

      در شرایطی که ذکر می کنید بهتر است تمامی داروهایی که پزشک تجویز کرده است را منظم مصرف نمایید. هم چنین بسته به علت اولیه ی افت ef ممکن است توصیه ها متفاوت باشد. دارویی که بتواند ef را مستقیما افزایش دهد وجود ندارد و توصیه می شود به درمان دارویی خود ادامه دهید

  • تصویر کاربر علی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    باسلام
    بنده 49 ساله سه ماه پیش عمل قلب باز بای پس کرده ام وفشارم معمولا بیشترینش 14 ، 8 وکمترینش اا ، 6 هستش در اکوی بعد عمل نوشته diastolic dysfunction grade 1 برای جبران این چکار بابد کرد
    داروهایم متورال 1_1 آسپرین 1 آترواستاتین 1
    می باشد باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمدحسین نجفی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 3 هفته پیش)

      سلام

       

      نارسایی دیاستولیک در افراد با سابقه ی بیماری های قلبی یافته ای شایع است و به وفور دیده می شود. توصیه می شود برای بهبود آن زیر نظر پرشک متخصص قلب خود به مصرف داروها ادامه دهید و درصورتی که فشارخون های شما در اکثراوقات بالای 130 باشد حداقل یک نوبت هولتر فشارخون برای شما نصب شود تا در صورت تایید تشخیص بالا بودن فشارخون درمان دارویی مناسب برای شما شروع شود

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر