قرص متادون فشار خون را بالا می برد یا پایین؟
متادون دارویی است که درد شدید و مزمن را درمان می کند و زمانی تجویز می شود که سایر داروهای ضد درد موثر نبوده و یا قابل تحمل نباشند. این دارو با مسدود کردن سیگنال های درد در مغز عمل می کند. همچنین ممکن است برای درمان اختلال مصرف مواد مخدر استفاده شود. این دارو با کاهش علائم ترک و میل به مصرف مواد مخدر عمل می کند. اما آیا متادون روی فشار خون تاثیر می گذارد؟ برای پاسخ به این پرسش با ادامه این پست از ویکی فشار همراه ما باشید.
تاثیر متادون روی فشار خون
متادون (Methadone) یک داروی موثر است که سلامت و کیفیت زندگی بیماران را بهبود می بخشد. درمان با کمک دارو جان بسیاری از افرادی را که با اعتیاد به مواد مخدر و اختلالات مصرف مواد افیونی دست و پنجه نرم می کنند نجات داده است. با این حال، در مورد عوارض جانبی این دارو اختلاف نظر وجود دارد. یکی از آنها ارتباط بین فشار خون بالا و متادون است. در حالی که استفاده از این دارو ممکن است بر روی اندام های خاصی در بدن تأثیر بگذارد، شواهد کمی مبنی بر اینکه متادون باعث فشار خون بالا در بیمارانی که از آن استفاده می کنند وجود دارد.
اطلاعات زیر به شما کمک می کند تا درک بهتری از چیستی متادون و نحوه استفاده از آن به دست آورید.
متادون چیست؟
متادون یک داروی مخدر ضد درد است. مواد افیونی با اثر بر گیرنده های اپیوئیدی در مغز به تسکین درد کمک می کنند. متادون دارویی است که ثابت شده به افراد کمک می کند تا با علائم ترک که هنگام بهبودی از اعتیاد به مواد مخدر و اختلالات مصرف مواد افیونی رخ می دهند، مقابله کنند.
نحوه عملکرد متادون
متادون با اتصال به گیرنده های مغز، عوارض جانبی سایر داروهای مخدر مانند هروئین را تسکین می دهد و با موفقیت اثرات دردناک ترک را از بین می برد. با این حال، متادون برای مدت طولانیتری نسبت به هروئین و سایر مواد افیونی در بدن باقی می ماند و هنگامی که یک دوز درمانی مصرف می شود، همان اثر روانگردان را ایجاد نمی کند.
فشار خون بالا و متادون
تحقیقات بر روی اثرات همودینامیک متادون هیچ رابطه ای بین متادون و فشار خون بالا را نشان نداده است. با این حال، یک مطالعه در مورد اثر متادون بر قلب نشان داد که مصرف بیش از حد باعث کاهش فشار خون می شود. اگر متادون بیش از حد مصرف شود، همچنین می تواند باعث ریتم غیر طبیعی قلب شود، بنابراین برای بیماران مهم است که هر گونه سابقه مشکلات مربوط به سلامت قلب را با متخصص قلب و عروق در میان بگذارند. اگر بیمار برای قلب خود یا تنظیم فشار خون تحت مصرف دارویی قرار داشته باشد، باید آن را با پزشک خود در میان بگذارد.
نحوه استفاده از متادون
همیشه از متادون به روشی که پزشک برای شما تجویز کرده استفاده کنید. بیش از مقدار تجویز شده مصرف نکنید و آن را برای مدت طولانیتر از مقدار توصیه شده مصرف نکنید. تمام دستورالعملهای پزشک خود را به دقت دنبال کنید و اگر متادون دیگر علائم شما را تسکین نمیدهد یا احساس میکنید که دوز آن بیش از حد بالا است، به پزشک خود اطلاع دهید.
هنگامی که در طول یک برنامه بهبودی با کمک دارو برای سوء مصرف مواد یا اعتیاد به مواد مخدر تحت مصرف متادون قرار می گیرید، داروی خود را از یک کلینیک یا داروخانه ثبت شده دریافت می کنید و هر روز هنگام شروع درمان در محل مصرف می شود.
هنگام مصرف متادون از چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟
برای اطمینان از اینکه متادون همانطور که باید عمل می کند و عوارض جانبی بالقوه تهدید کننده زندگی را تجربه نمی کنید، حتما باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- از مصرف الکل خودداری کنید. متادون می تواند اثرات مسموم کننده الکل را تشدید کند. بنابراین، به تمام برچسبهای دارو، غذا و نوشیدنی دقت کنید تا مطمئن شوید که حاوی الکل نیستند.
- از ابزارآلات نیازمند هوشیاری استفاده نکنید. از آنجایی که این دارو میتواند بر زمان واکنش و تواناییهای شناختی شما تأثیر بگذارد، نباید ماشینآلات یا وسیله نقلیه رانندگی کنید تا زمانی که مطمئن شوید این دارو هیچ اثر نامطلوبی بر تفکر شما نخواهد داشت.
- از مصرف سایر مسکن ها و بنزودیازپین ها خودداری کنید. استفاده از داروهای مسکن مخدر، قرصهای خوابآور، آرامبخشها و شلکنندههای عضلانی که میتوانند باعث خواب شوند یا سرعت تنفس شما را کاهش دهند، میتواند بسیار خطرناک باشد. داروهای ضد اضطراب مانند زاناکس نیز زمانی که توسط فردی در برنامه نگهداری متادون مصرف می شود، می تواند بسیار خطرناک باشد.
تداخل دارویی متادون
متادون را با هیچ یک از موارد زیر مصرف نکنید:
- داروهای خاص برای عفونت های قارچی مانند ایتراکونازول، کتوکونازول، پوزاکونازول، وریکونازول
- برخی داروها برای ضربان نامنظم قلب مانند بپریدیل، برتیلیوم، دروندارون، کینیدین
- سیزاپراید
- هالوفانترین
- مزوریدازین
- پیموزاید
- راساگیلین
- سلژیلین
- تیوریدازین
این دارو همچنین ممکن است با موارد زیر تداخل داشته باشد:
- الکل
- آنتی هیستامین های مصرفی برای آلرژی، سرفه و سرماخوردگی
- داروهای ضدویروسی برای HIV یا ایدز
- تری اکسید آرسنیک
- آتروپین
- آنتی بیوتیک های خاصی مانند کلاریترومایسین، اریترومایسین، جمی فلوکساسین، لووفلوکساسین، موکسی فلوکساسین، افلوکساسین، پنتامیدین، تلیترومایسین، ریفامپین، ریفاپنتین
- داروهای خاص برای اضطراب یا خواب
- داروهای خاص برای مشکلات مثانه مانند اکسی بوتینین، تولترودین
- داروهای خاصی برای سرطان مانند داساتینیب، لاپاتینیب، سونیتینیب، وورینوستات
- برخی از داروهای افسردگی مانند آمی تریپتیلین، دزیپرامین، فلوکستین، سرترالین
- داروهای خاص برای ضربان نامنظم قلب مانند آمیودارون، دیسوپیرامید، فلکائینید، پروکائین آمید، پروپافنون، سوتالول
- برخی از داروهای مالاریا مانند کلروکین، مفلوکین
- داروهای خاص برای سردرد میگرنی مانند آلموتریپتان، التریپتان، فرواتریپتان، ناراتریپتان، ریزاتریپتان، سوماتریپتان، زولمیتریپتان
- داروهای خاصی برای تهوع یا استفراغ مانند دولاسترون، دروپریدول، گرانیسترون، اندانسترون
- داروهای خاص برای تشنج مانند کاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین، پریمیدون
- داروهای خاصی برای مشکلات معده مانند دی سیکلومین، هیوسیامین
- برخی از داروهای خاص برای بیماری مسافرت مانند اسکوپولامین
- داروهای خاص برای بیماری پارکینسون مانند بنزتروپین، تری هگزی فنیدیل
- فلوکونازول
- داروهای بیهوشی عمومی مانند هالوتان، ایزوفلوران، متوکسی فلوران، پروپوفول
- هالوپریدول
- ایپراتروپیوم
- لینزولید
- بیحس کننده های موضعی مانند لیدوکائین، پراموکسین، تتراکائین
- مهارکننده های مونو آمین اکسیداز MAOI برای درمان افسردگی مانند Marplan، Nardil و Parnate
- داروهای شلکننده عضلانی برای جراحی
- متیلن بلو
- اکتروتید
- سایر داروهایی که فاصله QT را طولانی می کنند (باعث ریتم غیر طبیعی قلب می شوند) مانند دوفتیلاید، زیپراسیدون
- سایر داروهای مخدر برای درد یا سرفه
- پگینترفرون آلفا-2b
- فنوتیازین ها مانند کلرپرومازین، پروکلروپرازین
- رانولازین
- تاکرولیموس
- واردنافیل
این فهرست ممکن است تمام تعاملات ممکن را توصیف نکند. فهرستی از تمام داروها، گیاهان دارویی، داروهای بدون نسخه یا مکمل های غذایی که استفاده می کنید به پزشک خود بدهید.
عوارض جانبی متادون
عوارض جانبی که باید در اسرع وقت به پزشک خود گزارش دهید شامل موارد زیر می شوند:
- واکنش های آلرژیک: بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
- افسردگی CNS: تنفس آهسته یا کم عمق، تنگی نفس، احساس ضعف، سرگیجه، گیجی، مشکل در بیدار ماندن
- تغییرات ریتم قلب: ضربان قلب سریع یا نامنظم، سرگیجه، احساس ضعف یا سبکی سر، درد قفسه سینه، مشکل در تنفس
- عملکرد پایین غده آدرنال: تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، ضعف یا خستگی غیر معمول، سرگیجه
- فشار خون پایین: سرگیجه، احساس ضعف یا سبکی سر، تاری دید
عوارض جانبی که معمولاً نیازی به مراقبت پزشکی ندارند اما در صورت ادامه داشتن یا آزاردهنده بودن باید به پزشک خود گزارش دهید شامل:
- یبوست
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- دهان خشک
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
این فهرست ممکن است همه اثرات جانبی را مشخص نکند. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا متادون فشار خون را افزایش می دهد؟
از آنجایی که متادون یک داروی مخدر است، فشار خون را کاهش می دهد و مانند سایر مواد افیونی باعث افت فشار خون می شود. با این حال، شواهد محدودی مبنی بر افزایش فشار خون وجود دارد. این دارو با داروهای فشار خون تداخل دارد و اثربخشی آنها را کاهش می دهد.
آیا مواد افیونی می توانند فشار خون را افزایش دهند؟
مواد افیونی می توانند تنفس شما را کند کرده و ضربان قلب و فشار خون شما را کاهش دهند. در صورت مصرف بیش از حد، مصرف زیاد آنها، یا مخلوط کردن آنها با الکل، داروهای غیرقانونی و برخی داروها، واکنش های خطرناکی ممکن است رخ دهد.
آیا مواد افیونی می توانند باعث افت فشار خون شوند؟
فرض بر این است که اپیوئیدها باعث آزاد شدن هیستامین می شوند که منجر به اتساع یا گشاد شدن عروق و افت فشار خون می شود. در واقع، یک نگرانی بالینی رایج این است که مواد افیونی ممکن است باعث کاهش فشار خون شوند یا آن را بدتر کنند.
آیا متادون باعث گرفتگی عروق می شود؟
متادون باعث گرفتگی عروق محیطی می شود که ممکن است منجر به افت فشار خون یا سنکوپ ارتوستاتیک شود. تظاهرات آزادسازی هیستامین و یا گرفتگی عروق محیطی ممکن است شامل خارش، گرگرفتگی، قرمزی چشم، تعریق و یا افت فشار خون وضعیتی یا ارتوستاتیک باشد.
آیا متادون می تواند باعث فشار خون ریوی شود؟
آزمایشها نشان دادهاند که استفاده از دوزهای بالاتر متادون منجر به افزایش فشار متوسط شریان ریوی میشود. هنگامی که مقاومت عروق ریوی به طور قابل توجهی افزایش می یابد، بطن راست گشاد و نازک شده و سپتوم یا دیواره نازک بین آنها به سمت چپ تغییر می کند.